Συμβουλές για τη σωστή χρήση της Πετσέτας !

Πολλοί άνθρωποι μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά γεμάτη άγχος και στρες, ανυπομονούν να γυρίσουν στο σπίτι, να απολαύσουν ένα ζεστό και χαλαρωτικό μπάνιο και να τυλιχτούν στη φρέσκια και καθαρή τους πετσέτα. Εάν είστε ένας από αυτούς, τότε αυτό το άρθρο ίσως σας ενδιαφέρει! Όλες οι προσπάθειές σας να κρατήσετε τον εαυτό σας καθαρό και αναζωογονημένο, καταλήγουν μάταιες εάν στο τέλος χρησιμοποιήσετε μια βρώμικη πετσέτα για να στεγνώσετε το σώμα σας. Για αυτόν το λόγο οι ειδικοί συνιστούν συχνό πλύσιμο της πετσέτας, για να αποφευχθούν τυχόν μολύνσεις ή αλλεργίες.

Είναι η πετσέτα που χρησιμοποιείτε για να σκουπίσετε τα χέρια σας ή το σώμα σας μετά το μπάνιο αρκετά καθαρή? Οι πετσέτες είναι συχνά υγρές, ζεστές και απορροφητικές και έτσι καθίστανται ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων. Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε μια πετσέτα, τα φυσικά βακτήρια του δέρματος μεταφέρονται στην επιφάνειά της. Τις περισσότερες φορές, αφήνουμε πετσέτες σε σκοτεινά και υγρά μπάνια όπου θα μπορούσαν να εκτεθούν σε βακτήρια που προκαλούν ασθένειες. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί το 90% των πετσετών μπάνιου είναι μολυσμένο με κολοβακτηρίδια, ενώ το 14% από αυτά συνήθως φέρουν E coli (Εσερίχια κόλι).

Οι περισσότεροι από εμάς εν αγνοία μας χρησιμοποιούμε τέτοιες πετσέτες. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την υγιεινή των πετσετών σας, που μπορείτε να ακολουθήσετε:

1. Πλένετε τις πετσέτες σας πιο συχνά !

Αυτό είναι κάτι που τονίζουν οι ειδικοί. Σιγουρευτείτε ότι πλένετε τις πετσέτες σας μετά από 3 έως 5 κανονικές χρήσεις, ή αλλιώς 1 με 2 φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, επειδή τα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν χρησιμοποιώντας απλά απορρυπαντικό, είναι καλύτερο να πλένετε τις πετσέτες σας σε ζεστό νερό με απορρυπαντικό.

2. Μην αφήνετε την πετσέτα σας βρεγμένη !

Με άλλα λόγια δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήνετε μια βρεγμένη πετσέτα να κρέμεται στο μπάνιο σας ή να τη βάλετε κατευθείαν στο πλυντήριο. Φροντίστε να τοποθετήσετε την πετσέτα σας στο στεγνωτήριο ή κρεμάστε την σε ένα δωμάτιο που αερίζεται, χωρίς υγρασία, για να αποφύγετε την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας.

3. Προσθέστε λευκό ξύδι !

Ειδικοί προτείνουν τη χρήση 50ml λευκού ξυδιού μαζί με το απορρυπαντικό σε κάθε πλύση. Το λευκό ξύδι βοηθάει στην απομάκρυνση χημικών υπολειμμάτων και “σκληρού” νερού που μπορεί να κολλήσουν στις ίνες της πετσέτας. Επιπλέον, το πλυντήριό σας θα αγαπήσει αυτήν την καινούρια σας συνήθεια καθώς λειτουργεί ως φυσικό αποσκληρυντικό νερού, καθαρίζοντας τη συσκευή σας από τα άλατα.

4. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε την ίδια πετσέτα για πολύ καιρό !

Οι φθηνότερες πετσέτες χαμηλότερης ποιότητας συνήθως δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Εάν τοποθετηθούν σε πολύ ζεστό νερό οι ίνες τους συνήθως σπάνε πιο γρήγορα. Μια πολύ παλιά πετσέτα δεν μπορεί να στεγνώσει αρκετά καλά και μπορεί επίσης να περιέχει αόρατα μικρόβια. Συνιστάται να αντικαθιστάτε τις πετσέτες σας όταν πλέον δεν είναι αποτελεσματικές.

5. Μη μοιράζεστε τις πετσέτες σας !

Πολλοί πιστεύουν ότι ένα ζευγάρι ή τα μέλη της οικογένειας μπορούν κάλλιστα να μοιραστούν την ίδια πετσέτα. Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος έκθεσης σε μολυσματικές ασθένειες όπως δερματοπάθεια ή μυκητίαση. Επίσης, η χρήση της ίδιας πετσέτας από έναν ενήλικα και ένα παιδί είναι κάτι που θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς τα παιδιά έχουν πολύ πιο ευαίσθητο δέρμα, ιδιαίτερα εάν πάσχουν από δερματικές αλλεργίες. Αποφύγετε λοιπόν να μοιράζεστε την πετσέτα σας με τον σύντροφό σας ή άλλα μέλη της οικογένειας.

Συνοψίζοντας, καλό θα ήταν να επιλέγετε να αγοράζετε και να χρησιμοποιείτε πετσέτες και γενικά λευκά είδη, από φυσικές ίνες (βαμβάκι, μετάξι, βισκόζη, μπαμπού κ.α.) καθώς είναι υλικά πολύ φιλικά με το δέρμα και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

 

Share this post